Home » התרשלות במתן ייעוץ גנטי מניעתי למחלת הסרטן
התרשלות במתן ייעוץ גנטי מניעתי למחלת הסרטן
בהודעה דרמטית משהו, הודיע היום (3.7.18) משרד הבריאות כי הוא קורא לאלפי נשים שעברו ייעוץ גנטי בצפון הארץ, לשוב ולהיבדק ולעבור ייעוץ גנטי מחדש.
לטענת המשרד, הסיבה לכך טמונה בייעוץ גנטי לא הולם שקיבלו אלפי הנשים הללו אצל אותו גנטיקאי. בגדול, כך נכתב בהודעה – הרופא לא המליץ לנשים לבצע בדיקות דם מתאימות לבירור נשאות גנטית, המגבירה את הסיכוי לחלות בסרטן שד או שחלות.
ראשית, כעיקרון, יש לברך את משרד הבריאות על כי אינו חושש מהוצאת הודעות דרמטיות כל כך, שגורמות ללחץ בקרב הציבור, בכדי להגן על שלום הציבור ולמנוע נזקי גוף קשים של המטופלות. יש להדגיש שייעוץ גנטי כושל או רשלני עלול להוביל למעקב שגוי ולאיחור באבחון מחלת הסרטן, מחלה שיכולה לגרום למוות במקרה של אבחון מאוחר.
עוד נקודה חשובה להדגשה, היא שמשרד הבריאות אינו מזדרז בדרך כלל להוציא כאלו הודעות ואף לא לבדוק לעומק תלונות נגד רופאים, כך שאם ההודעה הזו יצאה תחת ידיו יש להאזין לה ולקחת אותה ברצינות.
עם זאת, הודעת משרד הבריאות מעוררת שאלות קשות ביותר, גם נגד משרד הבריאות עצמו וביחס לעומק הפיקוח השוטף שהוא מבצע (או לא) אחר השירות הרפואי שמעניקות קופות החולים וגם שאלות נוקבות נגד קופת החולים עצמה, שאפשרה לרופא אחד להעניק ייעוץ גנטי לקוי להרבה נשים.
מעקב רפואי בחשש להתפתחות ממאירות לעולם אינו מתמצא בייעוץ גנטי של רופא בודד. ניתן להניח שלכל חולה יש רופא משפחה לכל הפחות, ובנוסף גניקולוג או כירורג שעוקבים אחריה במקביל. הישענותם של אלה על ייעוץ גנטי חלקי או שאינו מעודכן מדעית, אינו מוריד מהם אחריות למצבה במקרה שבו לא נמנע התפתחות סרטן או שהסרטן אובחן באיחור בשל כך.
לייעוץ הגנטי חשיבות במעקב בחשש לסרטן, לא רק על מנת לשלוח לבדיקות מעבדה לאבחון נשאות אלא גם על מנת להעריך סיכויים לתחלואה במקרה שאין נשאות. הערכה זו יכלה להיות דרמטית מאחר ואם ישנה נשאות או שאישה מצויה מעל רמת סיכון מסוים, היא זכאית לבדיקות מעקב נוספות, טובות יותר ולעיתים יקרות יותר.
האם זו הסיבה שהרופא לא הפנה לבדיקת הנדרשות- כי המערכת דרשה לחסוך בהוצאות בגין בדיקות יקרות?
אינני יודע את התשובה לכך, אך לא אתפלא אם היא חיובית. לא אחת אנחנו נתקלים בהפניות חוזרות של רופאים לביצוע בדיקות יקרות על בסיס התוויה רפואית ומניעה של הבדיקות על ידי יועצים המועסקים על ידי קופות החולים. כך לדוגמא נמנעים אישורים לתרופות, אישורים לקוצבי לב, ואישורים לביצוע הדמיות, הדמיות שיש בהן להציל חיים ממש. ייעוץ גנטי רשלני עוצר או מעכב את הבירור הרפואי ויכול לגרום למוות. אמנם המעשה הרשלני הוא בעיקרו של היועץ הגנטי אך קופת חולים אחראית גם כן, במקרה שנשענה על הייעוץ הנ”ל ומנעה כמערכת, המשך בירור ומעקב ואף יתכן שלא מנעה תמותה של חולות
האמור באתר, כולל במאמרים המופיעים בו, נועד להשכלה כללית ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין או להסקת מסקנות משפטיות במקרה מסוים.
במקרה והנך סבור/ה שנגרם לך עוול במהלך טיפול רפואי, עליך לפנות לקבלת ייעוץ משפטי ספציפי.
השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם
אתר זה מוגן באמצעות reCAPTCHA ובאמצעות מדיניות הפרטיות ומדיניות השירות של גוגל.